Hola som la Clara, la Nora, la Ona i la Inna, formen el grup 2 i en aquest blog us explicarem la nostra experiència pels carrers de Barcelona, passant desde les Rambles, cap al Barri Gòtic, Monjuic i finalment a l'Eixample. Benvinguts!

dilluns, 16 de juny del 2014

RAMBLES (2) - Tot ramblejant


***De la Plaça Catalunya al Teatre Poliorama

Tocant a la Plaça de Catalunya comencem el recorregut des de la part més alta de la Rambla. Aquest tram és força conegut per tots els barcelonins i barcelonines, i també per totes aquelles persones que visiten la ciutat de Barcelona.

El tram en el que ens trobem és anomenat tram de Canaletes. Té aquest nom degut a la font que trobem al principi del passeig; La Font de Canaletes. 



Aquesta font té una dita antiga, incrustada a una placa que podem trobar al terra de les Rambles.
 La dita diu: “Si beveu aigua de la Font de Canaletes, sempre més sereu uns enamorats de Barcelona i per lluny que us n’aneu, tornareu sempre.”


La Font no només corona l’inici de les Rambles, i serveix com a atracció turística, sinó que també és usada per els seguidors del famós equip de futbol de la ciutat: el Futbol Club Barcelona. En ella celebren les victòries del seu club, bevent aigua i festejant els seus triomfs. Celebrar-ho d’aquesta forma és una tradició per als culers. 


Seguidament, comencem a baixar per la Rambla. A la dreta trobem un carrer amb el nom d’un pintor català, el carrer d’en Fortuny, que ens porta a uns dels museus més visitats: MACBA i CCCB.

MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona) està dedicat a l'exposició de l'art i les pràctiques culturals contemporànies. Fou declarat museu d'interès nacional per la Generalitat de Catalunya i el seu actual director és Bartomeu Mari. Està a la plaça dels Àngels i va ser fundat el 28 de noviembre del 1995. L’arquitecte d’aquesta construcción és en Richard Meier. L'edifici exterior és molt gran, a més té una escultura en forma de roca irregular. La façana està coberta de vidres blaus. La plaça davant el MACBA és frequentada per skaters que aprofiten les instal·lacions per practicar l’skateboard.




Un cop arribem allà, ens trobem amb un cartell que ens anuncia que el museu roman tancat els dimarts a aquella hora.

Sense poder resoldre les activitats del llibret, no tenim més remei que fer fotos i reunir tota la informació que puguem trobar a les afores del museu.


També visitem el CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) és un centre cultural situat al barri d'El Raval. Té com a temàtica principal la ciutat i la cultura urbana i com a objectiu vincular el món acadèmic amb la creació i la ciutadania. Aquest edifici organitza i produeix exposicions, debats, festivals, concerts, cicles de cinema, cursos i conferències. Va ser fundat el 25 de febrer del 1994. Antigament, al s.XVIII, era un hospici.

El seu director és en Marçal Sintes. El seu arquitecte, l’Albert Viaplana, va morir fa aproximadament un mes.

 Un cop acabat aquesta recerca, puguem pels carrer dels Àngels i a mà dreta, quan el carrer passa a anomenar-se Montealegre, topem amb la facultat UB (Universitat de Barcelona). A dins podem trobar les facultats de Filosogia, Geografia i Història. 




Barcelona té actualment 7 públiques. Són les següents: 
  • Universitat Ramon Llull
    c. Claravall, 1-3
    08022
    Barcelona
    Tel. 902 053 010
    Fax 93 602 22 49
    http://www.url.cat
  • Universitat Oberta de Catalunya
    Tel. 902 14 11 41
    http://www.uoc.cat
  • Universitat de Barcelona
    Gran Via de les Corts Catalanes, 585
    08007
    Barcelona
    Tel. 93 403 54 17
    Fax 93 403 17 50
    http://www.ub.edu
  • Universitat Politècnica de Catalunya
    c. Jordi Girona, 1-3
    08034
    Barcelona
    Tel. 93 401 73 96
    Fax 93 401 68 94
    http://www.upc.cat
  • Universitat Pompeu Fabra
    pl. de la Mercè, 10-12
    08002
    Barcelona
    Tel. 93 542 22 28
    Fax 93 542 17 02
    http://www.upf.cat 
  • Universitat Internacional de Catalunya
    c. Immaculada, 22
    08017
    Barcelona
    Tel. 902 282 000
    Fax 93 418 76 73
    http://www.uic.es
  • Universitat Abat Oliba CEU
    Campus Bellesguard
    c. Bellesguard, 30
    08022
    Barcelona
    Tel. 93 254 09 19
    Fax 93 254 09 12
    http://www.uao.cat
Deixem enrere la UB i tornem a la Rambla pel carrer del Carme. Al num.47 d’aquest carrer trobarem l’entrada a un pati interior que conté tres grans institucions carregades d’història.

  • L’Institut d’estudis catalans
És una corporació acadèmia, científica i cultural que té per objecte la recerca científica en tots els elements de la cultura catalana. La Diputació de Barcelona va crear l'IEC el 18 de juny de 1907. L'any 1922 fou admès a la Unió Acadèmica Internacional, amb la qual col·labora en diversos projectes. L'any 1996 fou guardonat amb el Premi Nacional a la Projecció Social de la Llengua Catalana i el 2002  la seva secció filològica amb el Premi Nacional de Pratimoni Cultural.


  • Reial Acadèmia de Medicina.
És una institució creada el 1770 com a Acadèmia Mèdico-Pràctica de Barcelona i presidida per Pere Güell; el 1786 va rebre el títol de Reial.

  • Biblioteca Santa Pau/Santa Creu.
La Biblioteca Sant Pau-Santa Creu és la biblioteca del barri del Raval, oberta a qualsevol ciutadà i ciutadana que en vulgui utilitzar els serveis.

 



Després d’haver descobert aquestes tres institucions, tornem al carrer del Carme i al capdamunt d’aquest ens trobem amb l’església de Betlem. Aquesta església pertany a l’estil arquitectònic barroc, i va ser construïda pels jesuïtes. L’interior de l’edifici va ser totalment destruït a l’any 1936.
A sobre de la porta principal podem observar una representació d’escultura del naixement de Jesús, com si fos un pessebre.
Malgrat tot, no hem pogut recollir gaire información de l’església perquè no ens han deixat entrar per portar posats pantalons massa curts en presencia de la Verge Maria.




A continuació anem a Portaferrisa i només entrar, ens topem amb un mosaic, dels que enrajolaven l’antiga ciutat. És un lloc perfecte per fer una fotografia de grup. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada